KROON CREW

Theatercompagnie De Kroon bestaat niet uit een vaste ploeg acteurs, muzikanten, scenaristen of regisseurs.
Per project stellen we een crew samen. We stellen ze graag even aan u voor.

CHRIS VAN ESPEN

Woonplaats: Leuven
Kroonproducties en rol: Sintvoorstelling 'Betrapt' / Scenarist-Regisseur-Acteur

Chris Van Espen is bekend geworden in het televisieprogramma 'Tegen de Sterren op', waar hij een magistrale imitatie neerzet van Sam Gooris, Showbizz Bart, Jani Kazaltis en de Bomma van Familie. Je ziet Chris regelmatig opduiken in panelprogramma's en als gastrol in TVseries (o.a. Quiz me Quick).
In februari 2020 speelde hij in de eerste komedieproductie van Het Farcetheater 'Harrie let op de kleintjes' (met o.a. Peter Van Asbroeck, Christel Domen, Jamie Lee Six). De voorbije zomer en dit najaar regisseert én speelt hij (in) de tweede Farcekomedie 'Taxi Taxi'. Dezelfde combinatie doet Chris in onze Sintvoorstelling 'Betrapt'. 


KARIN TANGHE

Woonplaats: Gent
Kroonproducties en rol: Tirza / Actrice

Karin Tanghe studeerde in 1984 af aan de Studio Herman Teirlinck. Karin heeft een indrukwekkend palmares zowel in het theater (o.a. Kopergietery, Het Paleis) als in televisieseries. 
Je kent haar ongetwijfeld als 'Koningin Angina' van 'Kulderzipken' of als 'Margot' in de telenovelle 'Sara'. Daarnaast speelde ze tal van gastrollen in o.a. 'De Kotmadam', 'Recht op Recht', 'Flikken', 'Familie', 'Thuis' en zoveel meer.
Karin is de mama van acteur Wietse Tanghe en filmmaker Sjoerd Tanghe.
In onze voorstelling 'TIRZA' vertolkt ze de echtgenote van Hofmeester.

BART VAN AVERMAET

Woonplaats: Lokeren
Kroonproducties en rol: Tirza / acteur 

Bart Van Avermaet studeerde in 1983 af aan het conservatorium van Antwerpen o.l.v. Dora van der Groen. 
Hij speelde reeds diverse rollen voor televisie, waarvan 'Waldek Kozinsky' uit de serie 'Thuis' veruit de bekendste is.
Bart heeft zijn eigen theatergezelschap 'Tableau nr. 1', samen met Bert Cosemans. Daarnaast was hij al in verschillende producties in België en Nederland te zien (o.a. Fakkeltheater, Het Toneelhuis, KJT enz.)
In onze voorstelling Tirza neemt Bart de rol van hoofdpersonage 'Jurgen Hofmeester' op zich.
 

KURT DEFRANCQ

Woonplaats: Mariakerke
Kroonproducties en rol: De KnetterKwabMachine / acteur

 

 

Kurt Defrancq volgde dictie- en voordrachtlessen aan het conservatorium van Brugge. Op TV kwam u hem ongetwijfeld al talloze keren tegen (Thuis, R.I.P., Roza & Modest, Recht op Recht, Spoed, Windkracht 10, Flikken, Witse, Nonkel Jef, FC De Kampioenen, enz.). Ook de theatervloer is Kurt allesbehalve vreemd. Zo speelde hij reeds voor vele theaterhuizen (Arca, Malpertuis, Antigone, Vlaamse Opera, Ultima Thule enz.) én maakt hij ook eigen producties (o.a. De Kavijaks, 'Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus', v.e.r.f., Nelle) en cabaret (Koning Kurt, Kurt Caveman enz.). Kurt gaf voordien les aan het KMC Brussel (Koninklijk Conservatorium Brussel), de Stedelijke Muziekacademie Afdeling Woord (SMAW) Izegem, SMAW Tielt, SMAW Oostende en het Conservatorium Brugge. In onze voorstelling vertolkt Kurt de hoofdrol van 'Oom Harry' in 'De KnetterKwabMachine'.

 

 


ANKE JOCHEMS

Woonplaats: Deurne
Kroonproducties en rol: Mariken / actrice

Anke Jochems behaalde haar master of arts drama aan Luca Drama, Leuven. Naast zingen en componeren, speelt ze piano en gitaar. Met haar schitterende Masterproef 'Alone With Everybody' (coach Suzanne Grotenhuis) zette ze zichzelf meteen op de kaart tussen de andere telgen uit de Jochemsfamilie, Jo en Gert. Je kan Anke al zien in De Kolonie MT (Knorren & Kussen'), Theater Tieret (Meneer Beer en de Woeste Wolven) en in Circus Ronaldo (Swing). Voor Theatercompagnie De Kroon geeft Anke het beste van zichzelf in 'Mariken', waar ze de titelrol vertolkt.


TOM TERNEST

Woonplaats: Gentbrugge
Kroonproducties en rol: Mariken / Acteur

Tom Ternest studeerde af in het Herman Teirlinckinstituut - toneel Dora van Der Groen. Tom is een geboren theatermaker en professioneel acteur (o.a. Studio Orka, Compagnie Cecilia, De Spil enz.). Tom stond eveneens mee aan de wieg van 'Het Eenzame Westen', die voorstellingen in verschillende West-Vlaamse dialecten brengen. Ook TV is voor Tom geen onbekend terein. Zo was en is Tom te zien in o.a. Eigen Kweek, Cordon, Bevergem, Callboys, Zie Mij Graag, De zonen van Van As, 13 Geboden en sinds kort ook op KetNet in 'Wannabe's'. Bij 'De Kroon’ is Tom te zien in 'Mariken' waar hij niet alleen saxofonist van dienst is, maar ook in de huid kruipt van Archibald, de Weduwe én de Gravinne.   
 


MARC DE BEL

Woonplaats: Kruisem
Kroonproducties en rol: De KnetterKwabMachine / Acteur - scenarist                                                                                  

Marc de Bel is Vlaanderens populairste jeugdauteur en geestelijke vader van o.a. 'De Zusjes Kriegel', 'Blinker' en 'De Boeboeks'. Er vloeiden al meer dan 180 boeken uit zijn pen en ook het podium is hem niet vreemd. Zo stond hij o.a. op de planken met Lulu Aertgeerts en Hans Van Cauwenberghe in 'Het Boek van Troet' (2011) en met Lady Angelina in 'Het Bal van de gemaskerde rat' (2013). Voor 'De Kroon' schreef hij de scenario's voor 'De Dromenzuiger' en 'De KnetterKwabMachine'. In die laatste voorstelling vertolkt Marc eveneens de rol van 'Professor Knetter'. Helaas werd de succesvolle tournee ervan halverwege door de Coronapandemie opgeschort. Maar... wordt ongetwijfeld vervolgd!


DOMIEN VAN DER MEIREN

Woonplaats: Zingem
Kroonproducties en rol: Ule / Regie en Mariken / Regie

Domien Van Der Meiren studeerde geschiedenis aan de universiteit in Gent en volgde daarna de regie-opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Hij regisseerde de eerste jaren van zijn loopbaan bij De Queeste,  Arca (waar hij tussen 2001 en 2004 artistiek verantwoordelijke was), NTG en in de Wezekapel. Later regisseerde Domien voor zowel het Arsenaal, Theater Malpertuis als 'Het huis van Bourgondië' succesvolle werken. Met Theater STAM won hij in 2009 het Landjuweelfestival. 

In het theaterlandschap is Domien actief als lesgever aan de Toneelacademie Maastricht waar hij elk jaar een productie maakt met de studenten. Voor Theatercompagnie De Kroon regisseerde Domien niet alleen de succesvoorstelling ULE, maar zette hij eveneens zijn schouders onder 'Mariken'.


JAN VERLEYEN

Woonplaats: Oudenaarde
Kroonproducties en rol: Mariken / Acteur

Jan Verleyen is de creatieve duizendpoot die aan het roer staat van Theatercompagnie De Kroon. Met een allereerste productie, de kleutervoorstelling 'Malus' (2011) waar Jan de titelrol vertolke, rijfden ze meteen de 'Inclusieve Griffel' binnen. Als productieleider en acteur in 'ULE' (2014) zette hij zijn schouders onder een succesproductie die uiteindelijk meer dan 120 keer werd opgevoerd. Zijn hoofdrol in 'De Geruchten’ (2015 - Theater STAM) en in 'Tirza' (2017 – Zwevegems Teater) leverden een selectie op voor het Koninklijk Landjuweel. Voor 'De Schaduw' speelde Jan de hoofdrol in de 'monsterproductie' Dogville. Maar ook in andere gezelschappen is Jan een graageziene gastspeler (o.a. 't Gebroed, ust in 't Schoone, STAM). In de eigen producties 'ULE', 'Dromenzuiger', 'Mariken', 'De KnetterKwabMachine' en de Sintvoorstellingen was/is Jan zowel als productieleider en óp de planken actief.


LEEN NEIRYNCK

Woonplaats: Oudenaarde
Kroonproducties en rol: Ule / Actrice, De Dromenzuiger van Opa Pluizebol / Techniek, Mariken / Actrice, KnetterKwabMachine / Actrice

Leen Neirynck is al sinds haar kindertijd gebeten door de acteermicrobe. Ze speelde als kind mee in de musical 'Viva Mexico' en vertolkte verschillende rollen bij theatergezelschappen (o.a. Die Bronne, Cie 't Wezen, Theater STAM). Leen volgde de opleiding woord in de Stedelijke Kunstacademie Waregem en speelde de titelrol in de succesproductie ULE. Leen schreef de muziek voor 'De Dromzenzuiger' en vertolkt de rol van Hanne in 'De KnetterKwabMachine'.

MICHA VANDENDRIESSCHE

acteur / muzikant / componist

JAKOB VERSTICHEL

acteur

REIN DE VOS

acteur

ANTHONY VAN CAENEGHEM

acteur

ELISE DE VOS

regie

BIEKE VANLAEKEN

actrice

JOPPE MERCHIERS

techniek

MARIE-JEANNE MOERMAN

regie-assistentie